Pal膮ce s艂o艅ce, lekki wiatr, cisza, ktora koi, a w tle s艂ycha膰 sielsko艣膰, natur臋 i czysty spok贸j. Pierwsze podrygi lata nadesz艂y szybciej ni偶 cz艂owiek m贸g艂 si臋 spodziewa膰. By艂 d艂ugi st贸艂, gwar rozm贸w i wino. Kiedy czystasz te s艂owa to pewnie wyobra偶asz sobie pi臋kn膮 winnice we W艂oszech, a jednak, jeste艣my w go艣cinnych prograch Winnice Kojder.
Zanim jednak rozpoczniesz czyta膰 ten wpis, kliknij PLAY, aby w 200% zanurzy膰 si臋 w t臋 wyj膮tkow膮 i magiczn膮, brunchow膮 histori臋, kt贸ra tym razem by艂a niczym jednodniowe wakacje we W艂oszech.
Na miejsce jedziemy z samego rana by mie膰 czas na przygotowanie wydarzenia. Wje偶d偶amy w tereny, kt贸re otula Puszcza Bukowa oraz hektary pi臋knych p贸l. Sielsko艣膰 jest na wyci膮gni臋cie r臋ki. Patrz膮c przez szyb臋 samochodu ci臋偶ko jest oderwa膰 wzrok od bezkresu zielni wymieszanej z polami makowymi. Widok niczym z galerii sztuki.
Po 2 km polnej drogi naszym oczom ukazuj膮 si臋 wzg贸rza pokryte polami winoro艣li, pomi臋dzy kt贸rymi, tego dnia, mieli艣my okazj臋 ucztowa膰.
Winnice Kojder to przedsi臋wzi臋cie rodzinne. Prowadzone jest przez rodze艅stwo – Ann臋 i Artura ze wsparciem rodziny.
Enologii uczyli si臋 od najlepszych. Odwiedzili wiele winnic, g艂贸wnie w rejonie Badeni i Palatynatu i szkolili si臋 pod okiem enolog贸w z Instytutu Winiarstwa we Freiburgu. Pierwsze nasadzenia s膮 z 2015 roku. Obecnie Winnica Kojder obejmuje powierzchni臋 8 hektar贸w. W g艂贸wnej mierze uprawiaj膮 bia艂e odmiany winoro艣li, ale znajd膮 si臋 r贸wnie偶 czerwone.
Magiczne miejsce po艂o偶one w miejscowo艣ci Babinek, z pi臋knymi widokami i rodzinn膮 atmosfer膮.
Tematem przewdonim by艂o w艂oskie „La dolce vita”. Od samego pocz膮tku zale偶a艂o mi na lu藕nej i ciep艂ej atmosferze niczym na w艂oskich wakacjach. Mia艂o by膰 kolorowo, samcznie i soczy艣cie. Na pierwszy plan wy艂oni艂y si臋 mocne kolory i cytryny!
Po ostatnim brunch w Inkubatorze, moja kreatywno艣膰 zosta艂a rozbudzona na tyle, 偶e i podczas tego brunchu zapragn臋艂am, aby by艂o inaczej, ciekawiej. Chcia艂am podw贸jnie podkre艣li膰 wyj膮tkowo艣膰 tego wydarzenia.
Na stole pojawi艂y si臋 rdzawe obrusy i 偶贸艂te, materia艂owe serwety. Ca艂y st贸艂 zdobi艂y cytrynowe wazony, w kt贸rych znalaz艂y si臋 polne kwiaty. Elementem dekoracyjnym by艂y r贸wnie偶 talerze i fili偶anki od Propsy Home. Ka偶dy r贸偶ny, inny, pe艂ny koloru. Na talerzykach znalaz艂y si臋 specjalnie na t臋 okazj臋, zaprojektowane przez Justyn臋 Bojczuk, menu niczym poczt贸wka z w艂oskich wakacji.
Pi臋knie komponowa艂y si臋 w tym w艂oskim secie.
W cytrynowych wazonach opr贸cz polnych znalezisk znalaz艂y si臋 偶贸艂te gerbery wygl膮daj膮ce niczym s艂oneczniki, 偶贸艂te kalie i zielone kaliny. Czy przepad艂am na widok tych piekno艣ci, kt贸re wygl膮da艂y jakby wyrasta艂y z cytryn? Dok艂adnie tak!
Pomi臋dzy cytrynowymi wazonami pojawio si臋 wiele talerzy, a na nich jedzenie, kt贸re odzwierciedla艂o aktualny sezon na szparagi, botwink臋 i truskawki. Tym razem mia艂am nie lada trudne zadanie, aby dobra膰 menu pod wino, uwzgl臋dniaj膮c ogrom nietolerancji pokarmowych go艣ci. Za艂o偶ony plan run膮艂, jednak nic straconego. To by艂a 艣wietna okazja na wyszperanie nowych przepis贸w lub zmian臋 dotychczasowych.
Na talerzach pojawi艂y si臋 lubione szparagi na ricotcie z kaparami, karmelizowany m艂ode marchewki gotowane w kardamonie z pistacjami i 偶urawin膮, cytrynowy hummus z kolendr膮 i lask膮 cynamonu, pasta z bia艂ej fasoli z sma偶onymi szparagami i orzechami w艂oskimi. Nie zabrak艂o te偶 deseru, a dok艂adnie puszystego kurkumowego ciasta z karmelizowan膮 cytryn膮, a do tego wega艅ski tofurnik z truskawkami.
Podczas spotkania odby艂a si臋 r贸wnie偶 degustacja win z Winnice Kojder. Ania z Arturem opowiedzieli i zapoznali go艣ci z histori膮 winnicy oraz samymi winnami. Do cz臋sci wytrawnej odby艂a si臋 degustacja dw贸ch pierwszych win: Johanniter Bio – bia艂e wytrawne wino w nosie 艣wie偶e, cytrusowe oraz Genimini Vitis – p贸艂wytrawne bia艂e wino o 艣wie偶ych, owocowych aromatach.
Nast臋pnie wszyscy go艣cie wyruszli na zwiedzanie winnicy, aby po艣r贸d winoro艣li zag艂臋bi膰 si臋 w tajniki uprawy i produkcji wina, pozna膰 r贸偶ne odmiany i poczu膰 ducha winniarstwa. Po spacerze pe艂nych winnych opowie艣ci wr贸cili艣my na deser oraz degustacj臋 trzecie wina – Solaris Bio – p贸艂s艂odkie wino, kt贸re podczas naszego spotkania by艂o podawane prosto z tanka. Zdecydowanie faworyt brunchowych go艣ci.
Siedz臋 na ogrodzie, pisze to podsumowanie i kiedy s艂ysz臋 艣piew ptak贸w lub spogl膮dam w s艂o艅ce to od razu przywo艂uje to we mnie obrazy b艂ogo艣ci i spokoju, kt贸ry panowa艂 podczas tego spotkania. Czy da si臋 to komu艣 tak opisa膰, przela膰 na papier swoje odczucia? Nie wiem, ale licz臋, 偶e kiedy czytasz to podsumowanie i ogl膮dasz zdj臋cia, czujesz jaki panowa艂 na nim klimat.
Lekkie, takie by艂o to spotkanie. Pe艂ne u艣miechu, wyczyszczonych talerzy (nawet okruszek nie zosta艂!) i uwa偶no艣ci na drug膮 osob臋. Z ka偶dym spotkaniem coraz bardziej cieszy mnie i jednocze艣nie zadziwia z jak膮 otwarto艣ci膮 przychodzicie na te wydarzenia. Ta ciekawo艣膰 miejsca i ludzi jest tak wyczuwalna, 偶e udziela si臋 ka偶demu. Cudownie jest patrze膰, jak potrafi si臋 cieszy膰 ma艂ymi rzeczami, 偶e w sekund臋 po przekroczeniu progu winnicy wsiadacie do przyczepy traktora na przeja偶d偶k臋 lub zdejmujecie buty by boso chodzi膰 po trawie.
Czy potrzeba wi臋cej dowod贸w na to, jak rodzinne i ciep艂e by艂o to spotkanie? Uwiebiam brunch za takie smaczki, za nietuzinkowo艣膰 ka偶dej osoby i miejsca, kt贸re wzbudzaj膮 same pozytywne emocje.
A czy wspomina艂am, 偶e spotkali艣my dok艂adnie na dzie艅 mamy i ka偶dy ten dzie艅 艣wi臋towa艂 inaczej? Jedni zabrali swoje mamy i ca艂e rodziny, inne mamy zostawi艂y swoje pociechy z rodzin膮, aby zadba膰 o siebie sam膮, a jeszcze inni 艣wi臋towali za wszystkie mamy, zabiera膰 ze sob膮 najbli偶sze im osoby. Piekny dzie艅 na 艣wietowanie tego dnia w Winnice Kojder! Nie zabrak艂o oczywi艣cie chwili na wsp贸lne zdj臋cia!
I to by by艂o na tyle.
Kolejna brunchowa historia zosta艂a zapisana na kartach mojej pami臋ci. Po raz kolejny moje serce zosta艂o nape艂nione energi膮, kt贸ra pobudza do dzia艂ania!
Ania, Artur i ca艂a rodzino – dzi臋kuj臋 za tak szeroko otwarte drzwi do Waszego 艣wiata, do miejsca, kt贸re tworzycie, dbaj膮c o ka偶dy detal. To by艂a czysta i sielankowa przyjemno艣膰 m贸c postawi膰 brunchowy st贸艂 pomi臋dzy winoro艣lami i spe艂ni膰 jedno ze swoich brunchowym marze艅. Stworzyli艣cie miejsce i produkt, kt贸ry broni si臋 smakiem, jako艣ci膮 i ciep艂em, kt贸re od Was bije. Jestem Wasz膮 fank膮 i ca艂ej Winnice Kojder!
Dominiko – po raz kolejny dzi臋kuj臋 za pe艂ne zaanga偶owanie w wychwytywanie najmniejszych drobiazg贸w, za to, 偶e nie musze nic m贸wi膰, a wiesz, co i jak robi膰. Twoja obecno艣膰 na brunchu jest uzupe艂nieniem w ka偶dym calu! Kawa艂 艣wietnej roboty, jak zawsze!
#sytobrunch w Winnice Kojder nie powsta艂by, gdyby nie wsp贸艂praca z wieloma lokalnymi (i nie tylko!) firmami:
Winnice Kojder – lokalizacja i wsp贸艂organizacja
Dominika Stolar – zdj臋cia
Justyna Bojczuk – projekt Menu
U.Studio – sprz臋t cateringowy
APP Wypo偶yczalnia Dekoracji – obrusy i serwety
Propsy Home – talerzyki i fili偶anki
Follow me – transport go艣ci
to.kawa – zapas lokalnej, najlepszej kawy
Ayursofia – zio艂owe napary
Wi臋cej o projekcie #sytobrunch oraz kolejnych datach spotka艅, odsy艂am na Instagramowe konto. Dodaj do obserwowanych i b膮d藕 na bie偶膮co!
Je偶eli nie masz konta na Instagramie, zawsze mo偶esz wys艂a膰 zapytanie na maila sytobrunch@gmail.com
艢ciskam,
Magdalena!